Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!


Försvinner jobben med robotsvetsning?

Kommer vi människor att ersättas av robotar? Svaret på den frågan är inte helt enkelt. På sätt och vis så har vi ju redan nu ersatts av robotar som kan svetsa, montera och bocka. Och det finns de som menar att robotarna även kan komma att bli riktigt mänskliga. Världens mest avancerade robot år 2017 heter Erica och kan svara på frågor och umgås lite som en helt vanlig människa. Hon är odödlig och med tanke på detta så kanske det finns anledning till oro. Men de som är experter på robotutveckling tycks vara eniga om att robotarna inte kommer att ta över världen. De programmeras ju för att göra saker som vi inte vill göra och inte för att vilja förgöra oss. Det är på så vis som vi får robotsvetsning, robotbockning och annan tillverkningsteknik som rentav kan bidra till fler jobb.

Robotsvetsning som är effektiv

Svetsning kan vara ett mycket tungt arbete. Detta särskilt om man måste jobba hela dagen med precis samma uppgift. Då det blir möjligt att använda sig av robotsvetsning så slipper man monotona rörelser. Dessutom så kan man låta svetsen samarbeta med ytterligare en robot som kan flytta på tunga metalldelar och se till att de hamnar i rätt läge. Det här blir effektivt och det spar tid. Med programmering så ser man till att svetsen alltid jobbar på rätt sätt så att man får goda resultat.

En människa måste programmera

Man skulle ju kunna tro att den smarta roboten klarar allt själv. Erica som ser ut som en människa kan säga till robotsvetsen vad den ska göra. Det här fungerar faktiskt men det vi måste komma ihåg är att den mänskliga roboten också måste programmeras. Det går inte att utesluta den tänkande människan då man ska planera ett uppdrag. Visst är det så att moderna robotar kan fungera med hjälp av minne. Det vill säga de kan bygga nya lösningar från tidigare händelser. På längre sikt så kanske man kan använda sig av en mänsklig robot som programmerare men frågan är om det verkligen kommer att bli hållbart.

Människor tycker trots allt om att jobba med människor. Programmering kräver för det mesta att man arbetar tillsammans i ett lag. Nya lösningar kommer inte bara av tidigare arbetsmoment utan också av förmågan att tänka kreativt och utanför ramarna. Med tanke på detta så är det inte så troligt att robotarna kommer att ta över industrin helt och hållet.

Operatörens roll

Det som definitivt händer i takt med att robotarna blir alltmer avancerade är att operatörens roll förändras. Det här kan ses som positivt. Med robotsvetsning så får operatören fria händer. Han eller hon kan göra så mycket mer då det inte längre krävs tunga lyft och manuell svetsning. Det här är riktigt intressant för det innebär att ytterligare utveckling av arbetsrollen kan ske. Därmed så skulle det mycket väl kunna vara så att robotarnas framfart faktiskt leder till nya jobb som är utvecklande och som leder till att industrin blir ännu snabbare och effektivare.