Stansmaskiner

Ska det vara precisa och fina hål så behöver man en maskin som kan stansa på rätt sätt. Stansning kan ske manuellt, men när det rör sig om större volymer så krävs det stansmaskiner som kan jobba på automatiskt. Med hjälp av en stans och dyna så kan man skapa hål i metall såväl som i plastmaterial. CNC-tekniken gör det lätt att programmera maskinen så att den jobbar på samma exakta vis, del efter del.


Stansmaskiner med stora presskrafter

Hur kraftfull en stansmaskin kommer att vara beror på den presskraft som den kommer med. Det kan röra sig om omkring 10 ton eller mycket mer. Med olika typer av verktyg i stanshuvudet så kan man skapa hål som har rätt form. Det är viktigt att jobba med en maskin eller ett manuellt verktyg som är i gott skick. Om man använder hög kraft men odugliga verktyg så finns risken för att man kommer att skada materialet som ska stansas. Precis som med bockning och pressning så kan detta bli mycket dyrt så det vill man undvika.


Många verktyg i en stans

Med många verktyg och en smart typ av verktygsväxling så klarar man mycket med stansmaskiner. Man kan ha upp mot 25 olika verktyg i en typisk verktygskarusell. Man kan också jobba med externa karuseller och då kan man dubbla stansmaskinens verktygsförråd. Med vridbara delar i maskinen så kan man snabbt växla verktyg. På så vis så går det att utföra avancerad stansning även på en mindre del.


Olika maskinmodeller

Det finns lite olika typer av stansmaskiner som kan vara mer eller mindre avancerade. Svänghjulsmodellerna är enklare. De har ingen koppling utan rör sig bara ner och upp när svänghjulet är igång. Här måste man flytta på materialet efter varje varv. Beroende på variant så kan det vara mer eller mindre enkelt att flytta på materialet mellan varven. Med koppling så kan man ställa in maskinen så att den bara utför ett slag varefter man flyttar på metallarket och sedan upprepar processen.

Hydralikmodellerna är lite mer avancerade. De har ventiler och kan slå mycket snabbare. Här får man hög precision och man kan få fram delar och produkter som i stort sett är klara då de kommer ur stansmaskinen. Om man behöver många hål som till exempel på en del som ska sitta i en dator för att låta luft strömma in och ut så kan en stansmaskin som är byggd på detta sätt vara att föredra.

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!