Plåtbearbetning

Tunn eller tjock plåt, vi ser den överallt. Det är närmast svårt att finna möbler, produkter och delar som inte på något sätt har hanterats med plåtbearbetning. Bilar, flygplan, stolar, köksredskap… listan med saker som är gjorda av metall som har beskurits, pressats och bockats kan göras hur lång som helst. Plåtbearbetningen som utförs på svenska industriverkstäder är imponerande. Den blir möjligt tack vare väl utvecklad maskinteknik som gör arbetet med plåten snabbt och precist.


Plåtbearbetning från hammare till datorer

Plåten som material är inte nytt. I Sverige så finns det en lång och gedigen tradition av att bearbeta metall. Men tidig plåtbearbetning var långt från den som vi ser på svenska metallverkstäder idag. Den var ett hantverk där precisionen berodde på arbetarens skicklighet och styrka. Idag så måste en operatör som jobbar med bockning och pressning också vara skicklig. Men nu är det moderna maskiner för tillverkningsindustri som erbjuder kraften. Operatören får jobba mer med tankekraft och planering vilket också har lett till att yrket numera kan erbjuda mer utveckling.


Plåten är ett historiskt byggnadsmaterial

När man pratar om plåt så menar man formen på ett material som i vanliga fall är någon form av metall. Plåten har en stor yta och kan vara mer eller mindre tjock. Med valsar så får man fram den önskade tjockleken. Valsning av plåt har utförts sedan 1830-talet då man jobbade med varmvalsning för att få fram ark som kunde vara mellan 0.5 till 2.5 mm tjocka. Grov plåt har historiskt sett använts i stålkonstruktioner som måste klara lite mer som till exempel balkar i byggnader.

Nuförtiden så varmvalsar man inte längre plåten som ska användas i kantpressar och stansmaskiner. Istället så jobbar man med kallvalsning. Det leder till en annan färg på ytan. Den varmvalsade plåten hade en svart färg på grund av det oxidskal som bildades vid valsningen. Kallvalsad plåt har istället en blank och ren yta. Idag så är det också så att man levererar plåten i rullar vilket gör det lättare att hantera den både under transport och då man ska tillverka delar.


Ett material som klarar det mesta

En god anledning till att man fortsatt väljer plåt för olika typer av tillverkningsprojekt är att den klarar så mycket. Redan på mitten av 1800-talet så började man förzinka tunnplåt för att på så vis se till att den inte så lätt skulle rosta. Det kan man fortfarande göra men idag så är det också vanligt att man tillverkar tunnplåt av rostfritt metallmaterial. Det får stor betydelse då man utför plåtbearbetning och behöver få delar och produkter som ska klara av lite tuffare klimat och våta miljöer.


Moderna maskiner som kan mer

Idag så står det innovativa industrimaskiner på verkstadsgolven och de klarar pressning, stansning och bockning av plåt på ett helt enastående sätt. Maskinerna är gjorda för att ge automatik på hög nivå. De programmeras för att bocka och stansa med samma styrka och hög precision. Dessutom så använder man sig av robotar och andra hjälpmedel för att se till att all plåtbearbetning blir lättare att hantera. Operatören slipper på så vis tunga lyft och monotona rörelser som kan ha en förslitande effekt.

De moderna maskinerna hanterar plåten på ett så effektivt och snabbt sätt. Det gör att produktioner blir smidigare och snabbare. Samtidigt så får man mycket hög kvalitet och lång hållbarhet på de delar som ska användas för byggnation eller kanske som stilfulla möbler på kontor och i hem.

Denna sida använder sig utav cookies. Läs mer här >

Okej!